Folosirea panourilor solare acasa, sunt o optiune buna?

Folosirea panourilor solare acasa, sunt o optiune buna?

Intr-o tara cu multe ore in care soarele este prezent, energia solara a devenit o alternativa excelenta la alte surse traditionale. Totusi, daca ne gandim la instalarea de panouri solare in casa noastra, trebuie sa tinem cont de o serie de consideratii.

Panouri solare acasa

De-a lungul anilor, panourile solare au devenit unul dintre materialele preferate pentru producerea de energie regenerabila. Este o alternativa interesanta la alte tipuri de energie si, cu atat mai mult in aceste vremuri, cand pretul energiei electrice ajunge la preturi istorice.

De parca nu ar fi de ajuns, autoconsumul prin instalatii fotovoltaice intareste si protectia mediului . Energia generata de la soare este 100% regenerabila, asa ca cu aceasta productie de energie electrica s-ar evita emisia anuala de aproape 6 milioane de tone de CO2 in atmosfera din regiune.

Cu toate acestea, la incorporarea lor in locuinta noastra trebuie sa se tina cont de o serie de variabile, precum, de exemplu, orele de insorire, tipul de casa, orientarea casei, numarul de persoane care locuiesc in ea sau casa. consumul de energie .

In plus, placile sau panourile solare pot fi de diferite dimensiuni, putere si material , nu toate au acelasi tip de celule fotovoltaice si exista diferente intre ele in ceea ce priveste durata, pretul si utilizarea.

Expertii explica ca, pentru o familie medie (4 membri), ca regula generala, se recomanda o instalatie intre 1,5kW si 2,5kW , ceea ce inseamna un asamblare intre 6 si 10 panouri fotovoltaice. Dimpotriva, pentru o casa sau locuinta mai mare, cu consum semnificativ in timpul zilei, se recomanda instalarea a 12 panouri fotovoltaice .

Avantajele folosirii panourilor solare

 • Energie durabila : Spre deosebire de alte surse, nu genereaza emisii poluante nici direct, nici indirect. Este o energie curata care nu contribuie la incalzirea globala a planetei si nici la cresterea amprentei de carbon
 • Mai ieftin : instalarea panourilor fotovoltaice reprezinta o investitie initiala semnificativa, dar pe termen mediu, economiile de energie realizate sunt foarte mari.
 • Silentios : spre deosebire de generatoarele electrice conventionale, nu genereaza zgomot.
 • Compatibila cu alte tipuri de energie : energia fotovoltaica este compatibila cu alte surse si, de fapt, multe locuinte au doua instalatii, astfel incat energia conventionala functioneaza atunci cand cealalta nu functioneaza.
 • Disponibil pe intreaga planeta : soarele este o sursa inepuizabila de energie pe intreaga planeta, cel putin pe termen foarte lung, deoarece se preconizeaza ca va continua sa emita energie timp de 5.000 de milioane de ani.
 • Nu are nevoie de multa intretinere : iar durata sa de viata utila poate fi intre 20 si 30 de ani, asa ca nu trebuie sa aveti prea multa grija pentru a-l face sa functioneze la performanta maxima pentru o perioada lunga de timp.

Dezavantajele folosirii panourilor solare

Ce este energia solara termica si cat poti economisi folosind acest sistem acasa Te-ar putea interesa si: Ce este energia solara termica si cat poti economisi folosind acest sistem acasa
 • Investitie initiala mare : pentru a instala panouri solare este necesara o investitie initiala mare, care variaza intre 600 si 800 de euro pe metru patrat de panou.
 • Putere limitata : uneori utilizarea acestui tip de energie nu este suficienta in sine pentru a acoperi nevoile unei locuinte.
 • Dependenta de clima : daca vremea in zona dumneavoastra este schimbatoare si nu aveti prea multa capacitate de stocare a energiei, este posibil sa aveti probleme.
 • Necesitatea unei suprafete mari pentru instalare: este important sa aveti spatiu adecvat pentru amplasarea placilor.
 • Autorizatii de instalare : acest tip de instalatie necesita  autorizatii administrative si legale , asa ca trebuie sa obtineti informatii de la consiliul local.

Tipologia panourilor solare

Panouri solare fotovoltaice

Compus din celule fotovoltaice de siliciu care, printr-un proces numit efect fotoelectric, permit transformarea energiei luminoase in energie electrica . In functie de modul in care sunt realizate celulele fotovoltaice, exista trei subtipuri: monocristaline (siliciu), policristaline (siliciu) si altele care nu sunt facute din siliciu, cum ar fi film subtire sau organic.

Panouri  solare termice

Permite transformarea energiei de la soare in energie termica, adica in caldura . Au utilizari multiple, precum incalzirea piscinelor, pregatirea apei pentru uz sanitar, crearea de abur etc.

Panouri solare hibride (fotovoltaice + termice)

Acest tip de tehnologie permite producerea de energie electrica si caldura simultan.

Pe scurt, panourile solare pot permite economii mari la factura noastra dar necesita si spatiu adecvat si o investitie initiala semnificativa. Desigur, buzunarul nostru si mediul ne vor multumi.


0,00 (0 voturi)

Nu sunt Comentarii la Folosirea panourilor solare acasa, sunt o optiune buna?

Iti place Articolul? Distribuie si prietenilor tai:

×